Startsida > Församlingar > Matteus församling > Nyheter > 2016 > 12 >

Julradion ljuder nu också med jazztoner

02.12.2016 14:54

Julradion ljuder med såväl bekanta som nya toner under hela advents- och jultiden ända fram till den 6 januari 2017. Denna jul får vi lyssna till två nya kanaler nämligen jazzjulen och Indiejulen.

Julradion sander musik och sång runt om i vårt land även innevarande år i etern samt via nätet. År 2016 finns två nya nätkanaler nämligen Jazzjulen och Indiejulen.

Såhär skriver musikchefen Mika Saarelainen sin hälsning:

Musikchefens hälsning

Vad hör obönhörligt till julen? Musiken förstås. Vad annars?
Alla mina bekanta har någon koppling till julmusiken. En av mina bekanta tycker att julmusiken ljuder alldeles för tidigt varje år. En annan bekant lyssnar i hemlighet på julmelodier under midsommaren. Julmusiken är i alla fall viktig för alla när man närmar sig julhelgen och fridens och fredens fest. Min egen inställning till julens music är tudelad. Efter några års paus kom jag tillbaks till posten som musikchef så bjällerklanget har klingat redan från sommaren hemma hos oss med tanke på arbetet när vi har lyssnat till melodierna som ljudit på kanalerna och valt ut de stycken som vi kommer att spela upp. När julen närmar sig ljuder dessa melodier också på fritiden. En riktig jul blir inte av utan de viktiga julsångerna som familjen gillar.

Julradion utvidgar igen detta år med två nya nätkanaler. De nya kanalerna är jazzjulen och indiejulen. Namnen berättar vad det är frågan om, men det är än så länge en hemlighet vad allt man kan rymma in under rubrikerna och spela upp.

Förstås ljuder de gamla bekanta kanalerna också. Alla som gillar julmusik hittar säkert en egen favoritkanal i julradions kanalfamilj. Vår huvudkanal julradion är också i årets advents- och jultid fylld med gamla bekanta julsånger och mångsidiga tolkningar av dem. Dessutom ryms en hel del överraskningar med som kryddor t.ex. en sydafrikansk instrumentalgrupps glada trummande i stil med japanska pop rytmer samt toner liknande renässanstidens sakrala kyrkosång. Ett mycket brett register åtminstone för musikchefen själv för det finns gränslösa valmöjligheter.

Jag upplever julradion som en konfektask, hela sortimentet smakbitar är goda, men först när man biter I dem får man veta vad de innehåller. Det är bara några dagar till första advent då Hosianna börjar ljuda och vi går in i väntan på julen I musikens takter från julradion. Du kan invänta julen tillsammans med julradion och oss även i ett Facebook evenemang.

Två nya kanaler

Den första nyheten år 2016 är Indiejulen, som är en alternativ julsoundtrack. Sufjan Stevens, Aino Venna, The Ravionettes med flera hämtar till etern sin egen jul. Indiejulen har en fredlig och lugn samt lämpligt nostalgisk sound, men den är definitivt annorlunda. De elektroniska sounderna har sin tjusning. Jazzjulen är den andra nyheten i julradion 2016. Det är en kanal för alla dem som önskar swing till julen. Kanalen är lik en kålrotslåda, julbordets på förhand "torraste" maträtt, som trots allt med sin fylliga smak blir en av bordets favoriträtter. Vi får bland annat lyssna till jazzklassiker med Ella Fizgerald, Billie Holiday och Paul Anka. Vi har inte heller glömt de finska jazzmusikerna. Musikredaktör är Rasmus Soini/Sointi Jazz Orchestra.

Mer info: www.julradion.fi